logo
Search
Close this search box.

Uudet nimet Tammikaatojen finaalin huipennuksessa Kuntokeitaalla!

Olli Koivulalle uran ensimäinen erikoiskilpailun voitto

Keskittyminen ja asenne ratkaisee!

”Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa” soppii hyvin tämän vuoden ensimmäisen keilailun erikoiskilpailun voittajaan. 80-luvulla keilailun aloittanut Joes Goldin Olli Koivula keilasi pitkään jatkuneen uransa ensimmäisen erikoiskilpailun voittoon. ”En kyllä itsekkään muista että olisin voittanut aiemmin erikoiskilpailun finaali”, totesi voittaja kilpailun jälkeen. Lyhyt on miehen muisti sanotaan, kun hän on aktiivisesti jo yli kolmekymmentävuotta keilannut. Keilahallilla mies on kyllä nähty ilmapiiriä ”haistelmassa” ja pelilinjoja tarkkailemassa. Työ sitoi miehen niin tarkaan 2000-luvulla että harrastuksiiin jäi vähemmän aikaa ja se täyttyi enemmän akkujen lataamiseen vesillä, metsässä, rinteellä ja mökillä hän totesi. Nyt kilpaileminen rupesi uudelleen kiinnostamaan ja tuli hankittua nuo uudet välineet entisten tilalle.

Kevät kauden ensimmäinen erikoiskilpailun finaali keilattiin Kuntokeitaalla Tammikaatojen merkeissä mihin keilattiin yli 400 suoritusta. Niiden tulosten mukaan karsittiin 16 keilaajaa finaaliin. Finalistien joukkoon pääsi kolme naiskeilaajaa mutta muuten lajin ikärakenteen piirre näkyi kun muut finalistit olivat veteraani-ikään ehtineitä. Jostain syystä ns. joensuulaiset huiput loistivat poissa olollaan.

Lehvonen vai Koivula kärkeen

Finaalin viiden sarjan kärkipaikalla keilasi pitkään vasta puolenkymmentä vuotta keilannut Atriumin Hannu Lehvonen aina viimeiseen sarjaan asti. Ero oli vain kahdeksan pistettä mutta siinä Joes Goldin Olli Koivula ratkasi ykköspaikan finaaliin 201 pisteen lopetuksella eron venähtäessä 39 pisteeseen. Luken Anu Tolvanen oli myös selvä kolmonen mutta seuraavista kolmesta paikasta kisa olikin sitten hieman tiukempaa. Ensimmäiseen Shoot out finaaliin paikan lunastivat JoKen kaksikko Jukka Hirvonen ja Kari Alvila saaden mukaan kolmanneksi jo pukuhuoneeseen pallonsa vieneen PoRan Timo Piiroisen.

Piiroinen kahvionkautta jatkoon

Tasaisen ensimmäisen pudotuspelin vei lopulta nimiinsä Piiroinen pistein 201 jatkaen seuraavaan pudotuspeliin. Jukka Hirvonen sijoittui viidenneksi 189 pisteellä ja Kari Alvila kuudenneksi tuloksella 183 pistettä.

Hannu ja Anu taistelivat jatkopaikasta

Toisessa shoot out finaalissa nähtiin sitten monelaisia käänteitä sillä kaikilla kolmella oli vielä viimeisissä ruuduissa mahdollisuus ratkaista voitto. Aluksi näytti että Hannu Lehvonen marssii loppuotteluun suvereenisti sillä ensimmäisen ruudun tyhjän jälkeen hän latoi neljän kaadon putken. Sitten pakka käänsi selkänsä ja tuli peräti kolmen reiän myötä myös kolme jättöä. Ratkaisu jäi näin kahteen viimeiseen ruutuun kaikilla. Ensin pelin menetti Timo Piiroinen ysiruudun reikään häneltä olisi vaatinut kympin ns. tukkoon. Tässä vaiheessa Luken Anu Tolvanen oli selvästi muiden niskan päällä ja hänelle olisi riittänyt kymppiruudun ehjä peli. Avausheitolla jäi ns. poliisi kolmoskeilan taakse ja paikko ei onnistunut vaan tuloksesi jäi 217 pistettä. Pieni yleisö jännitti Lehvosen kymppiruutua ja sen viimeistä heittoa sillä vähintään seitsemän keilaa kaatamalla aukeasi loppuottelupaikka. Hyvä heittö kaatoi yhdeksän keilaa ja näin kahden pisteen erolla Anuun ratkesi paikka Lehvoselle Koivulaa vastaan.

Olli Koivulalle uran ensimmäinen

Yhden sarjan finaalissa kohtasivat näin Joes Goldin Olli Koivula 11 pisteen tasoituksella ja Hannu Lehvonen ns. max tsoituksella 40 pistettä. Tämä teki kisasta sillä jo varmaa paikkopeliä keilaava vastustaja on aina vaikeasti voitettava. Ensimmäinen heikkohetki tuli Hannulle neljänteen ja viiden teen tuutuun missä yhden keilan missi ja reikä toivot tulostauluun tyhjät. Ollikin lipsautti viitosruudussa kolmest kaksi pois ja ero kuudennessa oli vain 24 pistettä. Katsomovalmentajat jo kannustivat molempia kilpailijoita kaatojen tekoon. Ensin kaadon makuun pääsi Koivula ja kohta perään kuultiinkin sitten Olli tuuletus tuplan merkkinä ja heti perään kolmas kaato. Lehvosen Hannu ei enää paikkopelillä voinut ottaa kiinni muodostunutta lähes kuuden kymmenen pisteen eroa. Voittaja kruuunasi sarjan kymppiruudun viimeisen heiton kaadolla ja kuittasi näin uran ensimmäisen erikoikilpailun voiton kotihallissaan Kuntokeitaalla. Olli Koivulan koko finaalin keskiarvoksi muodostui 207,5 pistettä ollen ainoa keilaaja joka ylitti ns. parin puhtaalla tuloksella.

Rane nosti voittajan käden pystyyn!

Keilailu-uran Olli Koivula 80-luvulla BC Atriumin paidassa mutta siirtyi sitten Joes Goldin joukkueeseen missä on parhaimmillaan ollut parikertaa Kultakisan finaalin loppuotteluissa mukana sijoittumalla kolmanneksi ja neljänneksi. Liiton paikallissarjoissa ja mestaruuskisoissa tilillä on joukkuemestaruus Joes Goldissa kun seura dominoi yli kymmenen vuotta JoenKL:n kisoissa 90-luvulla. Viimevuonna Olli Koivula jäi viettämään aktiivisia eläkepäiviä joten harrastus on saanut näin uutta tuulta miehen menemiseen. ”Vierivä pallo ei sammaloidu”.

-jormalaa-

Loppujärjestys ja shootout tulokset