logo
Search
Close this search box.

Seppo Tiira in memoriam

Syvä hiljaisuus vallitsi joensuulaisten veteraanikeilaajien viikoittaisen tiistaikisan avaustilaisuutta, kun puheenjohtaja pyysi kaikkia hiljentymään Seppo Tiiran poismenon johdosta. Seppo Tiiraa voidaan hyvällä syyllä nimittää Joensuulaisen keilailun isäksi monella tasolla.

Seppo Tiira syntyi Käkisalmen Suotniemessä vuonna 1936 ja hän olisi täyttänyt nyt marraskuussa 79 vuotta. Keilailukipinän Seppo sai jo opiskeluaikanaan, kun hän pääsi tutustumaan 9-keilan rataan ollessaan kesätöissä Saksassa vuonna 1958. Siellä hän sai hyvän tuntuman keilailuun tehden siellä myös ensimmäiset kaadot. Palattuaan takaisin syksyllä Suomeen, hän meni Otahalliin kavereidensa kanssa ja perusti Teekkarikeilaajat vuonna 1958. Seppo nousi varsin pian jo B-luokkaan, vaikka silloin 200 pisteen sarjat olivat harvinaisia. Muutettuaan Joensuuhun Seppo ei jättänyt keilaamista kokonaan, sillä pallo kulki aina hänen mukanaan matkoilla. Usein hän keilasi Lahdessa, Heinolassa ja Porvoossa saaden myös palkintoja. Joensuussa ei ollut hallia mutta muualta tulleita lajin harrastajia oli ja heidän kanssaan Seppo perusti kaupungin vanhimman keilaseuran vuonna 1968. Jo silloin puuhattiin hallia Joensuuhun ja tätä työtä tehtiin koko seuraava vuosikymmen. Oli toisaalta hyvä ettei hallia rakennettu ennen vuotta 1987, koska tällöin siitä saatiin täysmittainen kilpahalli. Tämä oli mahdollista pitkälti Seppo Tiiran pitkäjänteisestä työstä Joensuun Tennis- ja Keilahalliyhdistyksessä. Keilahallin perustamisvaiheet piirustuksineen ja lehtileikkeineen oli nähtävissä liiton 10-vuotisjuhlassa näyttelyssä, jonka Seppo kokosi.

Seppo Tiira toimi Joensuun Keilailuliiton puheenjohtajana sen perustamisesta 1987 vuoteen 1993. Suomen Keilailuliiton hallituksen varajäsenenä hän oli vuosina 1988–93 ja varsinaisena jäsenenä vuosina 1993–95. Hänet on palkittu keilailuansioista seuraavin ansiomerkein: JoenKL:n kultainen ansiomerkki 1987, FIQ European Zone’n ansiomerkki 1988, SKL:n hopeinen ansiomerkki 1988, SKL:n kultainen ansiomerkki 1997, JoenKL:n ansioviiri nro 1. 2012.

Yli 50 vuotta kestäneellä urallaan Seppo oli aktiivinen keilaaja. Hän keilasi ensimmäisen 300-sarjan Imatralla Immen Kaatajaisissa vuonna 1992. Kerran uransa aikana hän keilasi yli 1300 kuuteen sarjaan. Suurmestaruus jäi harmittavasti yhden kaadon päähän aikoinaan. JoenKL:n veteraanikeilailussa hän on ollut mukana aktiivisesti vuodesta 2004 aivan viime kevääseen saakka.

Vakava sairaus esti tämän syksyn keilakauden avauksen. Seppo Tiira menehtyi 25.10.2015. Perheen ja läheisten lisäksi häntä jäävät kaipaamaan joukko keilailun kautta tulleita ystäviä.

Jorma Laatikainen

seppotiira

Katso lisää